Paintball - hra plná adrenalínu...

Paintball nezakážu, politici stratili odvahu!

15.05.2009 16:03

 

Experti nemeckej vládnej koalície navrhli prísnejší zákon o zbraniach. Chceli zakázať  paintball. Neuspeli.

BERLÍN, BRATISLAVA. Voliči majú pár mesiacov pred voľbami veľkú moc. Tí nemeckí dokázali zlomiť vôľu zákonodarcov za pár hodín. Rozhodnutie zakázať v Nemecku populárny adrenalínový šport paintball platilo len pár hodín. Krátko potom, čo experti oboch vládnych strán navrhli zákaz hry, ktorá simuluje zabíjanie, bolo všetko inak.

Naštvané e­maily

Prísnejší zákon o zbraniach pred septembrovými voľbami platiť nebude, ako to hlásali vládni kresťanskí (CDU/CSU) a sociálni demokrati (SPD). Koalícia, ktorá má v parlamente väčšinu, chce ešte raz všetko preskúmať. „V tomto volebnom období určite zákaz nebude platiť,“ povedal pre agentúru DPA hovorca frakcie SPD Dieter Wiefelspütz.

Dôvod bol prostý. Toľko naštvaných e­mailov ešte nemeckí poslanci nedostali. V krajine, kde sú milióny voličov členmi streleckých a poľovníckych združení a ďalšie milióny pravidelne hrávajú painball, to mohli čakať.

Nepresvedčili ich, že je to cesta, ako v budúcnosti predísť takým tragédiám, akú v marci zažilo malé mestečko Winnenden. Nenápadný 17-ročný mladík tam vtedy vzal otcovu legálne držanú zbraň a zabil na svojej strednej škole a v jej okolí 15 ľudí, než sa zastrelil sám. Odvtedy politici rozmýšľajú, ako by lepšie kontrolovali asi 20 miliónov registrovaných zbraní v takmer 83-miliónovej krajine.

Zbrane na odtlačky

Prvý pokus nevyšiel. Okrem paintballu a ďalších hier, ktoré simulujú zabíjanie, mal nový zákon zvýšiť minimálny vek na držanie zbrane z 18 na 21 rokov, posilniť kontroly priamo v bytoch majiteľov zbraní a zaviesť biometrické zaistenie zbrane.

Prístroj na zbrani by snímal odtlačky prstov majiteľa. Inak by bola zbraň nepoužiteľná. Mladík z Winnendenu by tak už nemohol vziať otcovu pištoľ a strieľať na žiakov a učiteľky.

 

Vyhľadávanie